Jouw gids in de wereld van de edelstenen

Call us 24/7

(406) 555-0120

Ontdek de betoverende wereld van de 7 kristallenstelsels: De sleutel tot begrip van de structuur en schoonheid van edelstenen

Set of Tourmaline Crystals on Rough Stone Background

Er zijn zeven verschillende kristallenstelsels die worden gebruikt om de vorm en structuur van kristallen te classificeren. Elk stelsel wordt gekenmerkt door een unieke geometrie en interne structuur van atomen en moleculen.

  1. Kubisch: Dit stelsel heeft een eenvoudige kubusvorm en wordt gekenmerkt door drie gelijke assen die loodrecht op elkaar staan, zoals bijvoorbeeld bij de edelsteen saffier.
  2. Tetragonaal: In dit stelsel zijn twee van de drie assen gelijk, maar staat de derde as loodrecht op deze twee. Voorbeelden van edelstenen met een tetragonale structuur zijn zirkoon en topaas.
  3. Orthorhombisch: Dit stelsel heeft drie verschillende assen die allemaal loodrecht op elkaar staan. Edelstenen als peridoot, tanzaniet en saffier hebben deze structuur.
  4. Monoklien: In dit stelsel staan twee van de drie assen loodrecht op elkaar en de derde as staat onder een hoek van minder dan 90 graden ten opzichte van de andere twee assen. Een voorbeeld hiervan is de edelsteen amazoniet.
  5. Trigonaal: Dit stelsel heeft drie assen die in hetzelfde vlak liggen, waarvan er twee even lang zijn en de derde langer of korter is. De bekendste edelsteen met deze structuur is de robijn.
  6. Trigonaal hexagonaal: Dit stelsel is vergelijkbaar met trigonaal, maar heeft ook een zesvoudige rotatiesymmetrie langs de derde as. Edelstenen met deze structuur zijn bijvoorbeeld beryl en aquamarijn.
  7. Amorf: Dit stelsel verwijst naar een kristalstructuur zonder duidelijke vorm of symmetrie, zoals bijvoorbeeld bij barnsteen.

Kennis van de kristallenstelsels is belangrijk voor edelsteenkenners, juweliers en edelsteenkopers. Het helpt bij het identificeren van edelstenen en kan ook informatie geven over hun kwaliteit en kenmerken. Bovendien kan het inzicht in de kristallenstelsels ook bijdragen aan de waarde en zeldzaamheid van een edelsteen, omdat sommige stelsels zeldzamer zijn dan andere. Bij het kopen van edelstenen is het daarom belangrijk om op de kristalstructuur te letten, omdat dit kan helpen om de kwaliteit en authenticiteit van de edelsteen te bepalen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.